Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Νέες «κακές» συνέπειες από το αλάτι: καταστρέφει το ανοσοποιητικό, υπεύθυνο και για τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, το αλάτι δεν προκαλεί μόνο αύξηση της πίεσης, αλλά επιπλέον επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας ακόμη και την πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση μιας ομάδας επιθετικών ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων. Κι αυτό γιατί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού αποβάλλουν την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό, κάτι που όμως δεν κάνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή βλάβη.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης παίζει και το δέρμα, επειδή αποθηκεύει νάτριο στην επιδερμίδα, ενώ η αρνητική επίδραση της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού μπορεί να φτάσει ακόμη και στα κόκαλα!
Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ρυθμίζουν την ισορροπία του νατρίου και της πίεσης μαζί με τα τριχοειδή αγγεία του λεμφικού.

«Συνήθως, οι έρευνες για την υπέρταση εστιάζουν στους νεφρούς, τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο. Όμως, παρά τις μεγάλες ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε για ποιόν ακριβώς λόγο αυξάνεται η πίεση στο 90% των ασθενών», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Jens Titze, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση.

Μάλιστα, όπως είπε, ο έλεγχος της πρόσληψης νατρίου είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια σε κάθε άνθρωπο, ωστόσο η απέκκρισή του φαίνεται ότι ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κύκλο.
source: eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου