Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά: Συμβουλές και ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό!

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι πρέπει να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό; Σίγουρα πολλές. Ξέρετε όμως τι σας προσφέρει και πώς μπορείτε να το κάνετε πιο ευχάριστο και θρεπτικό για μια μέρα γεμάτη ενέργεια;



Να φάτε πρωινό ή να μη φάτε, ιδού το ερώτημα! Η αλήθεια είναι πως πολλοί επιλέγουν έναν αχνιστό ή παγωμένο (ανάλογα με την εποχή) καφέ το πρωί, ως δυναμωτικό για ένα καλό ξύπνημα και παραβλέπουν να τρώνε ένα καλό πρωινό.

Είναι όμως απαραίτητο, σε αυτό το σημαντικό γεύμα, να συμπεριλαμβάνουμε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και μπορούν να μας δώσουν ενέργεια για αρκετή ώρα. Επίσης, τρώγοντας ένα καλό πρωινό, θα βελτιώσουμε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας και θα νιώθουμε πιο ήρεμοι.

Στύψτε ένα λεμόνι

Το λεμονόνερο, είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο ποτό, ειδικά όταν λαμβάνεται το πρωί. Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι (κατά προτίμηση ζεστό) νερό με το χυμό ενός λεμονιού, προκειμένου να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να ενυδατωθείτε και να αποτοξινώσετε τα κύτταρα του οργανισμού σας. Ο χυμός του λεμονιού είναι επίσης γεμάτος βιταμίνη C και έχει αντιβακτηριακή και αντιιική δράση, βοηθώντας μας να αποφεύγουμε τα κρυολογήματα, ενώ το φρέσκο, έντονο άρωμά του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας!

Όταν επιλέγετε δημητριακά…


-Μελετήστε τη συσκευασία και επιλέξτε εκείνα τα δημητριακά που έχουν τη λιγότερη ζάχαρη και λίπος και τις περισσότερες φυτικές ίνες.

-Προσπαθήστε να επιλέγετε δημητριακά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

-Επιλέξτε τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και αποφύγετε ό,τι σας πειράζει ή σας δημιουργεί αλλεργία, ιδιαίτερα το πρωί. Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει την ημέρα του στραβά.

-Δοκιμάστε διαφορετικά δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, το φαγόπυρο κ.ά..

-Φτιάξτε το δικό σας μίγμα μούσλι.

-Προσθέστε στα δημητριακά σας ξερά φρούτα και καρπούς, για να ενισχύσετε τη γεύση και τη θρεπτικότητά τους.

Δοκιμάστε διαφορετικά είδη γάλακτος

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες γάλακτος, ανάλογα με τη γεύση του (ξινόγαλο, με γεύσεις φρούτων κ.ά.), την επεξεργασία που έχει δεχθεί (νωπό, παστεριωμένο, ομογενοποιημένο, συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο), την προέλευσή του (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, καρύδας, σόγιας), τη σύστασή (χωρίς λακτόζη, υποαλλεργικό) κ.ά.

Με τα δημητριακά ή το κουάκερ σας, μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα κάνναβης ή αμυγδάλου για μια υγιεινή, διαφορετική επιλογή.

Δοκιμάστε «αλείμματα» φρούτων και ξηρών καρπών



Δοκιμάστε μια ποικιλία από «αλείμματα» σε ψωμί (ή ακόμη σε φρυγανιές ολικής άλεσης, πολύσπορο ή σίκαλης), όπως μαρμελάδες από διάφορα φρούτα, όπως βατόμουρο, βερίκοκο, φράουλα, αλλά και αχλάδι, κεράσι κ.ά.

Αν προτιμάτε, αλείψτε στο ψωμί σας φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου, αλλά και βούτυρο από κάσιους ή από ηλιόσπορους. Είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών και πρωτεΐνης και θα σας κάνουν να γνωρίσετε νέες γεύσεις.

Για επιπλέον ενέργεια

Συμπεριλάβετε μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης στο πρωινό σας. Τρώτε αυγά για να αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερες ώρες και άπαχα γαλακτοκομικά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, για γερά κόκαλα και δόντια.

Επίσης, αναζωογονήστε τον οργανισμό σας με φρέσκα λαχανικά. Προσθέστε λίγο λάχανο ή καρότο στο smoothie σας ή φύλλα μαρουλιού στο σάντουίτς σας.

Φρούτα και λαχανικά στο… ποτήρι



Μπορείτε να φτιάξετε smoothies ή ροφήματα για ένα εύκολο και πολύ θρεπτικό πρωινό. Χτυπήστε στο μπλέντερ σας φρούτα όπως μπανάνες, μούρα, μήλα, λίγη σπιρουλίνα και γάλα ή αν προτιμάτε ανακατέψτε ένα μίγμα λαχανικών όπως καρότα, ντομάτες και λάχανο.

Τα smoothies είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, E, Β καθώς και σε ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, έχουν υπέροχη γεύση, προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αργήσατε; Μη βρίσκετε δικαιολογίες

Αν καθυστερήσατε να ξυπνήσετε και τρέχετε για να ετοιμαστείτε, μην παραλείψετε το πρωινό σας, αλλά τροποποιήστε το. Δεν πρέπει πάντα να τρώτε δημητριακά και σάντουιτς. Έχετε πάντα στο ψυγείο σας μπάρες δημητριακών που τις έχετε φτιάξει μόνοι με βρώμη, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ό,τι πιο υγιεινό και γρήγορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου