Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οι τροφές που... αγχώνουν!

Για να επανακτήσουμε την εσωτερική μας ηρεμία και να διώξουμε το άγχος που μας δημιουργούν τα καθημερινά προβλήματα, ένας τρόπος είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που μπορεί να το δημιουργούν. Δείτε ποιες είναι αυτές...




Άγχος: μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σα να περπατάτε σε τεντωμένο σχοινί κάθε μέρα. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κάτι που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Τα συμπτώματα όπως εξάψεις και χρόνια ανησυχία, είναι το… κόκκινο φως ότι το σώμα και το μυαλό σας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούν να χειριστούν. Αλλά πώς φτάσατε εκεί; Συχνά ρίχνουμε ευθύνες σε εργασιακά ή οικογενειακά προβλήματα που μας απασχολούν ή και πιο μικρά πράγματα της καθημερινότητας, που όμως μας δημιουργούν ένταση.

Για να επανακτήσουμε την εσωτερική μας ηρεμία, ένας τρόπος είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που δημιουργούν… άγχος. Δείτε ποιες είναι αυτές…

Η καφεΐνη

Αν πίνετε τον έναν καφέ μετά τον άλλον ή μεγάλα φλιτζάνια με τσάι ή ενεργειακά ποτά, μην απορήσετε που νιώθετε νευρικότητα. Οι παρενέργειες της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν τρέμουλο, αίσθημα ταχυκαρδίας, δυσκολία στον ύπνο και άγχος. Εάν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη (μπορεί να έχετε και να μην το γνωρίζετε), ακόμη κι ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα.

Αντικαταστήστε την…

• Πίνετε περισσότερο νερό και ντεκαφεϊνέ τσάι και καφέ ή μόνο έναν καφέ την ημέρα

• Αποφεύγετε τα ενεργειακά ποτά. Μερικά μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με πέντε φλιτζάνια καφέ.

• Μείνετε για κάποιο διάστημα μακριά από την καφεΐνη, για να αποφύγετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και νευρικότητα και προτιμήστε ροφήματα όπως χαμομήλι και άλλα βότανα.

Αλάτι



Η πλούσια σε αλάτι διατροφή, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αναγκάζοντας την καρδιά μας να εργάζεται πιο σκληρά. Το σώμα μας απελευθερώνει τότε την ορμόνη του στρες, αδρεναλίνη. Και τότε αρχίζουμε να νιώθουμε νευρικότητα και ένταση.

Αντικαταστήστε το…

• Χρησιμοποιήστε τα βότανα και τα μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας.

• Αν συνηθίζετε να αγοράζετε προσυσκευασμένα τρόφιμα, επιλέξτε εκείνα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (λιγότερο από 120 mg ανά 100 γρ.)..

• Μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά.

Γρήγορο/πρόχειρο φαγητό

Η έρευνα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα, συμβάλλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή ενός ατόμου -πλούσια σε τροφές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως και άπαχες μορφές πρωτεΐνης- τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα άγχους.

Αντικαταστήστε το…

• Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μικρά και υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

• Προσπαθήστε να μαγειρεύετε στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα και παίρνετε μαζί σας το φαγητό.

• Φτιάξτε μόνοι σας μπάρες δημητριακών και έχετε μαζί σας ξηρούς καρπούς.

Πατάτες τηγανιτές



Οι τηγανιτές πατάτες που θα βρείτε στο εμπόριο και σε καταστήματα πρόχειρου φαγητού, συχνά μαγειρεύονται σε ανθυγιεινά, υδρογονωμένα τρανς λιπαρά. Η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να πάθει κανείς κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με μια εξαετή ισπανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12.000 μαθητές.

Αντικαταστήστε τες…

… με σπιτικές πατάτες στο φούρνο με ελαιόλαδο.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη περιέχει φρουκτόζη, η οποία αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη. Και το αποτέλεσμα; Μπορεί να αισθάνεστε μια μόνιμη υπερδιέγεραση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έδειξε ότι η ζάχαρη είναι εθιστική: ποντίκια που ακολουθούσαν ζαχαρούχα διατροφή, έδειχναν ανήσυχα όταν τα επίπεδα σακχάρου απομακρύνθηκαν, σχεδόν σα να σταμάτησαν να λαμβάνουν ένα φάρμακο. Για όσους είναι εθισμένοι στη ζάχαρη, αυτό μπορεί να σημαίνει επεισόδια άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η πρόσληψη ζάχαρης είναι μικρή.

Αντικαταστήστε την…

• Προσοχή στις «ύπουλες» πηγές ζάχαρης όπως η γλυκόζη, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

• Μειώστε σταδιακά την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτετε στα δημητριακά ή το τσάι σας, ώστε ο ουρανίσκος σας να προσαρμοστεί σταδιακά μέχρι να μην την χρειάζεται καθόλου.

Αλκοόλ



Το να πιείτε λίγο κρασάκι, μπορεί να μοιάζει χαλαρωτικό, αλλά δεν είναι. Όπως η καφεΐνη, έτσι και το αλκοόλ, κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός. Αυτή η επίδραση του άγχους, αυξάνεται από την αίσθηση του σώματος πως βρίσκεται υπό πίεση, λόγω της προκαλούμενης από το αλκοόλ μείωσης των σακχάρων στο αίμα και της αφυδάτωσης.

Αντικαταστήστε το…

• Προτιμήστε cocktails με λίγο αλκοόλ και αρκετό χυμό ή σόδα.

• Αποφύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

• Αντί να πίνετε ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσετε, δοκιμάστε συνεδρίες γιόγκα ή διαλογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου