Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Οι συνήθειες στο δείπνο επηρεάζουν το βάρος μας

Ο χώρος όπου τρώμε και οι ετοιμασίες για το βραδινό γεύμα επιδρούν σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Οι συνήθειες στο δείπνο επηρεάζουν το βάρος μας

Οι επιστήμονες δρ Brian Wansink και δρ Ellen van Kleef, θέλοντας να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις ετοιμασίες που κάνουμε για το βραδινό τραπέζι και στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), εξέτασαν 190 γονείς και 148 παιδιά. Συνήθως χρησιμοποιούμε τον ΔΜΣ για να υπολογίσουμε το φυσιολογικό μας βάρος. Πρόκειται για μια αριθμητική πράξη που λαμβάνει υπόψη της το ύψος και το βάρος μας.

Οι γονείς, που συμμετείχαν στη μελέτη, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες όλης της οικογένειας κατά τη διάρκεια του δείπνου. Μια από τις ερωτήσεις που ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν ήταν πόσο συχνά ασχολούνταν με τις ετοιμασίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν το βάρος και το ύψος τόσο των δύο γονέων όσο και των παιδιών.

Η έρευνα έδειξε ότι πράγματι ο Δείκτης Μάζας Σώματος επηρεαζόταν από τον χώρο και  το τελετουργικό της ετοιμασίας του γεύματος. Αποδείχθηκε ότι οι γονείς που είχαν υψηλό ΔΜΣ συνήθιζαν να τρώνε με την τηλεόραση ανοιχτή. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι οικογένειες που έτρωγαν στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία είχαν χαμηλό ΔΜΣ. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα κορίτσια που βοηθούσαν τους γονείς τους στην προετοιμασία του δείπνου ήταν πιθανό να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, σχέση που δεν αποδείχθηκε στην περίπτωση των αγοριών.

Μια άλλη διαπίστωση στην οποία κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι τα μέλη των οικογενειών που είχαν μια πιο κοινωνική συμπεριφορά έτειναν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ. Αυτό αφορούσε κυρίως τις οικογένειες των οποίων τα μέλη συνήθιζαν να παραμένουν στο τραπέζι μέχρι το τέλος του γεύματος.

Παρότι οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει με ποιο τρόπο ο χώρος και οι συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων επηρεάζουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος, είναι αισιόδοξοι ότι κάποιες συνήθειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Από τις μέχρι σήμερα μελέτες, γνωρίζαμε ότι το σωματικό βάρος επηρεαζόταν άμεσα από την σωματική άσκηση, την τακτική κατανάλωση του πρωινού και την οικονομική μας κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου