Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Φαίνεστε κουρασμένοι. Μήπως φταίει η διατροφή σας;



Η σύγχρονη ζωή με τους φρενήρεις ρυθμούς και το άγχος, έχει κάνει την κούραση, μόνιμο… σύντροφό μας. Κι ενώ το μακιγιάζ και το ντύσιμο σίγουρα βοηθάει, μερικές φορές χρειάζεται κάτι παραπάνω. Λέτε να φταίει η διατροφή που ακολουθούμε;

Αν δείχνετε συνεχώς κουρασμένοι και ό,τι κι αν κάνετε δεν αποδίδει, η αιτία μπορεί να είναι οι τροφές που επιλέγετε. Διαβάστε παρακάτω και επιλέξετε κατάλληλα.

Αλάτι: Αν και λίγο αλάτι στη διατροφή μας, νοστιμίζει το φαγητό, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έχουν την τάση να μας αφυδατώνουν, να ξηραίνουν την επιδερμίδα μας και να μας κάνουν να φαινόμαστε πολύ πιο κουρασμένοι από ό, τι πραγματικά είμαστε. Διαλέξτε μια εναλλακτική λύση με λίγο αλάτι και προτιμήστε φαγητά που έχουν αρωματιστεί με άλλα μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Η κανονική ζάχαρη προάγει την φλεγμονή, αλλά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να είναι εξίσου βλαβερές, αν όχι χειρότερες, όσον αφορά στην «πρησμένη» όψη. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία είναι μια ουσία που σχετίζεται με τον πόνο στις αρθρώσεις και μπορεί επίσης να μας κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερη ζάχαρη. Επιλέξτε λοιπόν τροφές με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, για να αποφύγετε να έχετε «πρησμένη» όψη.

Αλκοόλ: Τίποτα περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα, δε μπορεί να σας αφυδατώσει τόσο πολύ. Το αλκοόλ κάνει την επιδερμίδα μας ξερή και τη στερεί τη λάμψη και τη φρεσκάδα. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δοκιμάστε να πίνετε και άλλα μη αλκοολούχα ποτά ενδιάμεσα και κυρίως νερό, έτσι ώστε να μην αφυδατωθείτε εντελώς.

Οτιδήποτε τηγανητό: τα τηγανητά «δαχτυλίδια» κρεμμυδιού, οι τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά κρέατα, είναι οι χειρότεροι εχθροί του δέρματός σας. Είναι γεμάτα λάδι και τρανς λιπαρά, τα οποία φράζουν τις αρτηρίες και σκληραίνουν τα κύτταρα του αίματος, κάνοντας το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό και κουρασμένο. Επίσης, αυτές οι τροφές τείνουν να μας προσθέτουν κιλά και βλάπτουν συνολικά τον οργανισμό και το σώμα μας, οπότε καλό είναι να τις αποκλείουμε από τη διατροφή μας.



Υδατάνθρακες: Δεν εννοούμε ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, αλλά η περίσσεια υδατανθράκων (η οποία είναι κοινή στη διατροφή πολλών γυναικών) μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο στο δέρμα σας. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας δεν θα φαίνεται σφριγηλό και υγιές και επομένως θα δείχνετε κουρασμένοι. Επίσης, αν τρώτε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, όχι μόνο θα φαίνεστε, αλλά και θα νιώθετε κουρασμένοι. Προτιμήστε μια σαλάτα αντί για ένα σάντουιτς δύο φορές την εβδομάδα και προσθέστε διπλή δόση λαχανικών στο γεύμα σας, αντί για υδατάνθρακες (όπως το ρύζι ή το ψωμί).

Ντόνατς: τηγανητά και γεμάτα ζάχαρη, τα ντόνατς είναι μια κακή επιλογή αν έχετε αποφασίσει να κάνετε υγιείς διατροφικές επιλογές και ειδικά όταν τα τρώτε για πρωινό. Αντικαταστήστε τα ντόνατς με ένα απλό γιαούρτι αρωματισμένο με φυσικό μέλι και αμύγδαλα για να δώσετε στο σώμα σας ένα υγιές ξεκίνημα που θα σας δώσει ενέργεια και λάμψη.

Γλυκά, καραμέλες και ζαχαρωτά: με πολλή ζάχαρη και χωρίς διαιτητικά οφέλη, τα γλυκά και τα ζαχαρωτά, προκαλούν απότομη αύξηση στην ινσουλίνη, που στη συνέχεια ακολουθείται από μια γρήγορη πτώση, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα κουρασμένοι. Εκτός από αυτό όμως, τα γλυκά μπορεί να δημιουργήσουν τις αντιαισθητικές «σακούλες» κάτω από τα μάτια μας. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό, δείξτε προσοχή στις ποσότητες.

Κόκκινο κρέας: Δεν εννοούμε να γίνετε χορτοφάγοι. Απλά να ξέρετε πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, έχει συνδεθεί με την αύξηση των ρυτίδων, που προκαλείται από την ένωση της καρνιτίνης που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και η οποία σκληραίνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αν δεν θέλετε να στερηθείτε εντελώς το κόκκινο κρέας, προσπαθήστε να μην τρώτε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.



Επεξεργασμένα κρέατα: Τα συντηρητικά στα αλλαντικά, προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα, κάνοντάς μας να φαινόμαστε χλωμοί και κουρασμένοι. Προτιμήστε τα φρέσκα κρέατα και περιορίστε τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα στο ελάχιστο.

Πικάντικες τροφές: Είναι καλές για τον μεταβολισμό, αλλά όχι και για το δέρμα. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς στο δέρμα μας, στερώντας του την λάμψη και διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και κατ’ επέκταση μας κάνει να μοιάζουμε κουρασμένοι. Προτιμήστε εκείνα που είναι λιγότερο πικάντικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου