Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μπανάνα η πανέμορφη κίτρινη γλύκα που το κάλιο της ρίχνει και την πίεση: Καταναλώστε χωρίς τύψεις!‏



Η μπανάνα είναι ένα τροπικό φρούτο κίτρινου χρώματος με ευχάριστο άρωμα, μαλακή υφή και μαλακό φλοιό που ξεφλουδίζεται εύκολα. Είναι ίσως το δημοφιλέστερο φρούτο αν και σε περιόδους δίαιτας το αποφεύγουμε λόγω της αυξημένης της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Μια μέτρια μπανάνα μπορεί να έχει από 90 έως 130 θερμίδες. Όμως, είναι πλούσια και σε βιταμίνες A, B, C, E, καλίου και φυτικών ινών.

Η βιταμίνη C που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύει από ασθένειες.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει η μπανάνα βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και πέψη αλλά μας προκαλούν και κορεσμό.
Το κάλιο, επίσης, βοηθάει στην διατήρηση χαμηλών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

 Διατροφική αξία μιας μέτριας μπανάνας (100γρ)

Ενέργεια:  95 kcal
Υδατάνθρακες:  23,2γρ
Πρωτεΐνες:  1,2γρ
Λίπος:  0,3γρ
Φυτικές ίνες:  3,1γρ
Κάλιο:  400mg

Οι φυσιολογικές τιμές πίεσης σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης είναι:

Συστολική πίεση: 120-129 mmHg
Διαστολική πίεση: 80-84 mmHg
Υπέρταση χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει συστολική πίεση από 140 mmHg και πάνω ή διαστολική πίεση από 90 mmHg και πάνω ή και τα δυο.


Σε αυτή την περίπτωση η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η δυνατότητα των νεφρών να εκκρίνουν ή να συντηρούν το νάτριο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, και η επίδραση αυτή είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε παχύσαρκους και σε ηλικιωμένους. Η απάντηση του οργανισμού στη μείωση του αλατιού διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων και μπορεί να μην παρέχει μετρήσιμα οφέλη στους ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια. Αντίθετα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένες προσλήψεις καλίου, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στη δυνατότητα του καλίου να αυξάνει την έκκριση νατρίου και τις επιδράσεις του στα αιμοφόρα αγγεία.

Η μείωση του νατρίου και παράλληλα η αύξηση του καλίου μπορεί να μας επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κάλιο βρίσκεται στο σώμα μας στα κύτταρα του οργανισμού και συμμετέχει στις ίδιες λειτουργίες με το νάτριο συμπληρώνοντας το ένα τον ρόλο του άλλου γιατί το λόγο πρέπει να βρίσκονται σε μια ισορροπία. Το Κάλιο βοηθάει στην αποβολή του υπερβάλλον νατρίου από τον οργανισμό. Το κάλιο μπορούμε να το πάρουμε από τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι αρκετά πλούσια σε κάλιο.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά αλλά παράλληλα λάμβαναν φλούδα από μπανάνες φαίνεται ότι μειώθηκε η πίεση του αίματος τους κατά 10% μετά από δυο εβδομάδες. Η μείωση αυτή οφείλεται σε ένα οξύ (Corosolic acid) που βρίσκεται στη φλούδα της μπανάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου