Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τι πρέπει να τρώτε για να έχετε υγιή δόντια

large (23)

Γνωρίζετε ότι η διατροφή βοηθάει στη διατήρηση υγειών δοντιών;

Αν δεν το ξέρατε, πρέπει να μάθετε ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος. Η σωστή διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, ενώ η υγεία των δοντιών και των ούλων, μας βοηθάει να καθορίσουμε το είδος των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Στην πραγματικότητα, όταν λείπουν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας, τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας, συχνά εκδηλώνονται στο στόμα (συνήθως ανεπάρκεια σε βιταμίνη C, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη). Η καλή στοματική υγεία αρχίζει από τα πρώτα χρόνια ενός ανθρώπου και θα πρέπει να διατηρηθεί καθ “όλη τη ζωή του.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών

1. Προσοχή στους απλούς υδατάνθρακες: Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια χρειάζονται υδατάνθρακες, ο ρυθμός της τερηδόνας μπορεί να μειωθεί με την περικοπή των απλών υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται, στα κράκερ, στα κολλώδη γλυκά, γλειφιτζούρια, καραμέλες, στα γλυκά όπως μπισκότα, κέικ και muffins, μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη, παρέχοντας αρκετή τροφή στα βακτήρια του στόματος, που χαλάνε τα δόντια. Επιπλέον, όταν μασάτε αυτές τις τροφές, δημιουργείτε ένας πολτός που κολλάει στα δόντια αλλά και ανάμεσά τους, καταστρέφοντάς τα. Όσοι πάντως καταναλώνουν απλούς υδατάνθρακες μια στο τόσο, δεν έχουν φόβο, πόσο μάλλον όταν φροντίζουν για τη στοματική τους υγιεινή μετά από κάθε πακέτο κράκερ ή γλυκό.
Διαβάστε λοιπόν τις ετικέτες των τροφίμων, προκειμένου να εντοπίσετε και να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες. Ψάξτε για λέξεις που τελειώνουν σε –όζη-, όπως η φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη και σακχαρόζη.

2. Καταναλώστε φυτικές ίνες:Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για ένα υγιές χαμόγελο, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στο καθαρισμό των δοντιών. Επίσης, αυτές οι τροφές, επειδή απαιτούν παραπάνω μάσημα, διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, που απομακρύνει τα σωματίδια των τροφίμων από τα δόντια και βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων. Ένα φρούτο που βοηθάει να έχετε αστραφτερό χαμόγελο, είναι οι φράουλες, γιατί περιέχουν φυσικό λευκαντικό. Δοκιμάστε να πολτοποιήσετε μερικές, προσθέστε και λίγη μαγειρική σόδα και απλώστε το μίγμα στα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μετά από πέντε λεπτά καθαρίστε, χαμογελάστε και θα δείτε ότι το χαμόγελό σας θα είναι πιο λευκό. Μην ξεχάσετε όμως, να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα για τους σπόρους της φράουλας που θα τρυπώσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Αυτοί οι σπόροι αν ξεχαστούν εκεί, δεν θα λειτουργήσουν λευκαντικά.

3. Επιλέξετε «έξυπνα» σνακ: Είναι γνωστό ότι τα τρία γεύματα την ημέρα είναι σημαντικά για την επαρκή ενέργεια και για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όμως το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στην στοματική υγεία, ιδίως εάν τα σνακ είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα. Επιλέξτε θρεπτικά σνακ που δεν βλάπτουν τα δόντια, όπως το τυρί, το γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά, και το ποπ κορν.

4. Ενισχύστε την πρόληψη ασβεστίου: Το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, το tofu ενισχυμένο με ασβέστιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα, είναι τα τρόφιμα που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των δοντιών, χάρη στην υψηλή τους ποσότητα ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών και φροντίζει για το σμάλτο, όπως φροντίζει και για τα κόκκαλα του σώματος. Τα τυριά μάλιστα, περιέχουν καζεΐνη, που σε συνδυασμό με το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο, στην διατήρηση της υγείας των δοντιών αλλά και στην «επισκευή» του χαλασμένου σμάλτου.

5. Πείτε όχι στη ζάχαρη: Τα υποκατάστατα ζάχαρης, έχουν την ίδια γεύση με τη ζάχαρη, αλλά δεν προκαλούν οξέα στο στόμα και δεν προωθούν την τερηδόνα. Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, την ισομαλτιτόλη, την σορβιτόλη, την ακεσουλφάμη και τη στέβια.
Μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιατί βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Επιπλέον περιέχουν ασβέστιο, που ενισχύει τα δόντια και κάποιες έχουν ξυλιτόλη, που από μόνη της περιορίζει τη δράση των βακτηρίων.

6. Πιείτε Πράσινο Τσάι: Αυτό το παραδοσιακό ποτό χρησιμοποιήθηκε στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Πρόσφατα, έχει τονισθεί ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για την πρόληψη διάφορων παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα και ο καρκίνος του στόματος, που είναι σύνηθες φαινόμενο στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να έχετε υγιή δόντια, είναι να τα βουρτσίζετε μετά από τα γεύματα και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επίσης, όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα δεν πρέπει να αδιαφορείτε ή να πιστεύετε πως θα λυθεί μόνο του ή ακόμα χειρότερα να κάνετε τους «ειδικούς». Πρέπει αμέσως, να πηγαίνετε στον οδοντίατρο και μαζί του να βρίσκετε την καλύτερη λύση για την οικοδόμηση του σμάλτου των δοντιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου