Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Cranberry: Το μικρό μούρο με τα θεαματικά αποτελέσματα - Με C, D, κάλιο και αντιοξειδωτική δράση!‏



Τα μικρά αυτά κόκκινα μούρα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, εκτός από νόστιμα φρούτα με πλούσια γλυκόξινη γεύση, και ως ένας καρπός που αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση οργανικών αρνητικών καταστάσεων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα των μούρων Cranberries είναι η προστασία που μπορεί να προσφέρουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα Cranberries έχουν εμφανίσει να διαθέτουν προστατευτική δράση ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις, είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά είτε είναι επαναλαμβανόμενες.

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες και εκδηλώνονται με αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία, καθώς και πυρετό, ρίγη και πόνο στην κοιλιά.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από την εισαγωγή μικροοργανισμών, συνήθως βακτηρίων, στο ουροποιητικό σύστημα και την ανάπτυξή τους μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του ουροποιητικού.

Αλλά για να καταλάβουμε πώς αυτά τα κόκκινα μούρα μπορούν να προάγουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία του.

Μελέτες δείχνουν ότι τα Cranberries εμποδίζουν τα βακτήρια από τη προσκόλληση στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Στη πραγματικότητα, τα Cranberries μπορεί να μειώσουν τη προσκόλληση των βακτηρίων, ιδιαίτερα ορισμένα βακτήρια όπως είναι το E. Coli, ένα κολοβακτηρίδιο που υπάρχει κυρίως στο έντερο και που το οποίο μπορεί να προκαλέσει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ουρολοιμώξεων.

Ενώ, έχει αναφερθεί ότι τα κόκκινα αυτά μούρα μπορεί να δημιουργούν ένα ολισθηρό επίστρωμα στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος που αποτρέπει στο Ε. coli από το να προσκολληθεί στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή η  ικανότητα των Cranberries να ανατρέπουν τη τάση των βακτηρίων να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει τη πρόληψη επαναλαμβανόμενων προβλημάτων.

Παράλληλα, με αυτή τους τη δράση τα Cranberries έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν σημαντικά αντιφλεγμονώδες οφέλη.

Είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά των Cranberries που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου των ανεπιθύμητων φλεγμονών, καθώς στη σύστασή τους διαθέτουν προανθοκυανιδίνες (PAC), ανθοκυανίνες (τις χρωστικές ουσίες των φλαβονοειδών που δίνουν στα Cranberries αυτή τη καταπληκτική απόχρωση του κόκκινου), φλαβονόλες, όπως η κερσετίνη και το φαινολικό οξύ.

Tα Cranberries περιέχουν επίσης Βιταμίνες C, D, Κάλιο και Σίδηρο, προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία, αποτρέποντας τις βλάβες που προκαλούν τα επιβλαβή μόρια οξυγόνου, και συμμετέχοντας στη κάλυψη αναγκών σε άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Τέλος, να αναφερθεί ακόμα μια από τις ιδιότητες των Cranberries που είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και η μείωση της συχνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου