Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ρυθμίζουμε το μεταβολισμό μας... (μέρος 2ο)




3. Μην φοβάστε τα καυτερά.
Κάποια από τα βασικά συστατικά σε πολλά καυτερά φαγητά, όπως η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο αλλά και άλλα καυτερά τρόφιμα, έχει αποδεδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό. Αυτές οι τροφές περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη, μία ουσία που αυξάνει τη θερμογόνο δράση τους και κατά συνέπεια βοηθάει στις καύσεις. Έρευνα που έγινε στην Αμερική τη δεκαετία του '80 έδειξε ότι ένα καυτερό γεύμα τη μέρα μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25%, ενώ η επιτάχυνση διαρκεί τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρά αποξηραμένα τσίλι ή μπούκοβο (μεσογειακή εκδοχή του τσίλι) όταν μαγειρεύετε κρέας ή όσπρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε καθώς η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων μπαχαρικών και γενικά καυτερών, έχει συνδεθεί με παθήσεις στο στομάχι.

4. Όχι απότομες αυξήσεις του σακχάρου
Όταν τρώμε μία τροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται απότομα. Ο οργανισμός μας αντιδράει σε αυτό παθαίνοντας υπογλυκαιμία για να εξισορροπήσει την απότομη αύξηση του σακχάρου. Αυτή η διαδικασία  ενισχύει το αίσθημα της πείνας. Το σάκχαρο θα αυξηθεί ξαφνικά και θα πέσει απότομα, υποχρεώνοντάς σας να το τροφοδοτήσετε ξανά με γλυκό. Προτιμάτε τρόφιμα που δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες. Δεν είναι αναγκαίο να αφαιρέσετε εντελώς τα γλυκά από τη διατροφή σας, αλλά καλό θα ήταν να τα ελαττώσετε.

5. Καταναλώνουμε φυτικές ίνες
Σκοπός μας είναι και πάλι η ρύθμιση των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα. Όταν ένα πιάτο συνοδεύεται με φυτικές ίνες, μειώνουμε την επίδρασή του στα επίπεδα του σακχάρου. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σαλάτα, ενώ τα σνακ καλό είναι να περιέχουν φρούτα. Επίσης, το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες (δημητριακά ή φρούτα).

6. Λιπαρά στη διατροφή μας.
Για όσους δεν το γνωρίζατε, δεν είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο. Μερικά από αυτά όχι μόνο δεν παχαίνουν ή δεν επιβαρύνουν την υγεία, αλλά μας βοηθούν και να αδυνατίσουμε. Πρόκειται για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Η δράση τους αφορά τη ρύθμιση των επιπέδων της λεπτίνης, ορμόνης που επηρεάζει το μεταβολισμό. Όπως φαίνεται και από το όνομά της, η λεπτίνη καθορίζει το ισοζύγιο των θερμίδων, δηλαδή στέλνει μηνύματα είτε για να καούν είτε για να αποθηκευτούν σαν λίπος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν πως τα ποντίκια που είχαν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης διέθεταν ταχύτερο μεταβολισμό και έκαιγαν πιο γρήγορα το λίπος απ' ό,τι εκείνα που είχαν υψηλότερα επίπεδα. Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε κι εσείς τα επίπεδα της λεπτίνης; Να τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου