Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ρυθμίζουμε το μεταβολισμό μας... (μέρος 3ο)




7. Πρωινό πάντα!

Ακόμη κι αν φάτε πρωινό των επτακοσίων θερμίδων, είναι καλύτερο από το να μείνετε πεινασμένος. Ο λόγος είναι απλός: στη διάρκεια της νύχτας ο μεταβολισμός κοιμάται. Το σώμα αισθάνεται ότι δεν τροφοδοτείται με θερμίδες και ότι πρέπει να σταματήσει τις καύσεις προκειμένου να μην λιμοκτονήσει. Ο μεταβολισμός σταματάει τις καύσεις για να το προστατεύσει και παραμένει σε αυτή την κατάσταση μέχρι να τροφοδοτηθεί και πάλι με καινούργιο γεύμα. Έτσι λοιπόν, αν δεν λάβει κάποια πηγή ενέργειας θα παραμείνει σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση. Η λύση σε αυτό είναι απλή, γεύμα όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας. Κάντε μία έξυπνη επιλογή συνδυάζοντας γαλακτοκομικά (γάλα ή γιαούρτι), δημητριακά ολικής άλεσης (προσέξτε να μην περιέχουν ζάχαρη) και φρούτο.

8. Συνεχής ενυδάτωση.
Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας υπάρχει άμεση συσχέτιση βάρους-ημερίσιας κατανάλωσης θερμίδων- ημερίσιας κατανάλωσης νερού. Ωστόσο, είναι συμαντικό να αναφέρουμε ότι μικρές μεταβολές στα ποσοστά νερού στο σώμα μας, επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό μας. Τα νεφρά, τα οποία απομακρύνουν τα απόβλητα του οργανισμού, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν. Όταν δεν τις έχουν, μεταθέτουν τις αρμοδιότητές τους στο ήπαρ. Δουλειά όμως του συκωτιού δεν είναι να καθαρίζει τον οργανισμό από τα απόβλητά του, αλλα να μεταβολίζει το λίπος σε ενέργεια. Αν είναι όμως απασχολημένο με τη δουλειά των νεφρών δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί το λίπος. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον ενάμισι με δύο λίτρα τη μέρα.

9. Εναλλαγή των θερμίδων
Αν καταναλώνετε κάθε μέρα τις ίδιες θερμίδες, τότε ο οργανισμός προσαρμόζεται, τεμπελιάζει και καταλήγει να καίει λιγότερες. Ένας έξυπνος τρόπος για να τον «ξεγελάτε» και να τον κρατάτε σε εγρήγορση ώστε να κάνει περισσότερες καύσεις είναι να παίρνετε διαφορετικό αριθμό θερμίδων κάθε μέρα. Διαλέξτε ποια είναι η ιδανική ποσότητα και εφαρμόστε τη τρεις μέρες την εβδομάδα. Τις δύο μέρες που θα κάνετε περισσότερη γυμναστική αυξήστε την ποσότητα κατά 200 θερμίδες. Τις δύο μέρες που θα ασκηθείτε λιγότερο, καταναλώστε 200 θερμίδες λιγότερες.

10. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.
Δεν χρειάζεται κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σε ένα γυμναστήριο. Μια ήπιας μορφής άσκηση είναι αρκετή για να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας. Με την άσκηση σταδιακά αυξάνουμε μυϊκή μάζα και ενισχύονται οι καύσεις. Η τακτική ήπια γυμναστική είναι πολύτιμη για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού σε αντίθεση με τις εξαντλητικές ώρες στο γυμναστήριο, οι οποίες δεν είναι πάντα τόσο χρήσιμες, μιας και οι εξοντωτικές ασκήσεις ενδέχεται να έχουν τη λάθος επίδραση στο μεταβολισμό. Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής άσκησης στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα απειλείται από εξάντληση. Αυτός ενδέχεται να σταματήσει τις καύσεις προκειμένου να το προστατεύσει. Έτσι, αντί να κινητοποιείται, ο μεταβολισμός πέφτει σε ύπνωση. Για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται μια ελαφριά αλλά συχνή άσκηση όπως το περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου