Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερο ψάρι;



Το ψάρι θεωρέιται από τους ειδικούς ως μία από τις ως μια από τις πιο πλήρης και υγιεινές τροφές. Συνίσταται για δίαιτα και ισορροπημένη διατροφή από όλους τους ειδικούς του χώρου, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης του.

Ας δούμε το γιατί:

Καταρχήν, το ψάρι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν πάρα πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Κατ' αρχάς βοηθάνε πολύ στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Επίσης, βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης και του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας. Παράλληλα περιέχει βιταμίνη Α, D, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ματιών μας, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου διατηρώντας σε καλή κατάσταση τα οστά και τα δόντια μας.

Οι βιταμίνες Α και D συναντώνται σε μεγάλο ποσοστό στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα κ.α) καθώς επίσης και στο ήπαρ των άλλων ψαριών όπου επίσης υπάρχουν και μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε. Το λάδι που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής μιας και είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών. Το πιο γνωστό συμπλήρωμα τέτοιου τύπου είναι το γνωστό σε όλους μας μουρουνέλαιο.

Πέρα όμως από τη επίδραση του ψαριού και του μουρουνέλαιου στην καρδιά και τα οστά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στο ψάρι (Β1, Β2, Β12 και νιασίνη) βοηθούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επίσης είναι ενισχυτικός παράγοντας στην υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, νέες έρευνες καταδεικνύουν την συσχέτιση της κατανάλωσης ψαριών με το σάκχαρο και το διαβήτη τύπου ΙΙ.


Πέρα από την γνωστή θετική επίδραση του ψαριού στην καρδιά μας, πολλές τελευταίες μελέτες του προσδίδουν και άλλες σημαντικές προστατευτικές δράσεις. Πολλές μελέτες για παράδειγμα δείχνουν ιδιαίτερα θετική συσχέτιση μίας διατροφής πλούσιας σε ψάρι, λαχανικά και ελαιόλαδο με τους δείκτες οστικής πυκνότητας. Η συσχέτιση των ψαριών αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στα ιχθυέλαια που περιέχουν και φαίνεται να συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών. Ακόμη, νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν και μια άλλη πτυχή της σημαντικότητάς του, η οποία έχει να κάνει με τον προστατευτικό τους ρόλο έναντι του υψηλού σακχάρου και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ψαριού είναι κάτι παραπάνω από σημαντική καθώς συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων υγείας. Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε ψάρι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου