Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η αργή απώλεια βάρους δεν εγγυάται οριστική απαλλαγή από τα περιττά κιλά!


Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτά που ξέραμε ως σήμερα, ότι δηλαδή όσο πιο αργά χάσουμε τα περιττά κιλά, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε στο να μην τα ξαναπάρουμε.

Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έφερε τα πάνω-κάτω στον κόσμο της διατροφής, αφού σύμφωνα με μελέτες το να χάσει κάποιος βάρος γρήγορα συνιστά τον καλύτερο τρόπο να πετύχει το στόχο του και αν ξαναπάρει τα κιλά που έχασε, αυτό θα συμβεί αργά και σταδιακά.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές χώρισαν 200 παχύσαρκους άντρες και γυναίκες σε δύο ομάδες, με τη μία να ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής σταδιακής απώλειας βάρους 36 εβδομάδων και την άλλη εντατικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα; Η ομάδα του εντατικού προγράμματος κατάφερε να φτάσει το στόχο σε μεγαλύτερο ποσοστό, αφού στην πρώτη ομάδα κατάφεραν να πιάσουν το στόχο οι μισοί, ενώ στη δεύτερη το 81%.

Η δεύτερη ομάδα εντατικής απώλειας βάρους ακολούθησε ένα πλάνο χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης και μειωμένων υδατανθράκων και απ’ ό,τι φάνηκε μετέπειτα, περίπου το 71% των συμμετεχόντων και στις 2 ομάδες ξαναπήρε τα κιλά που έχασε, χωρίς διαφορά από τη μία ομάδα στην άλλη.

Ένας από τους ερευνητές πιστεύει ότι η αιτία απώλειας βάρους και επίτευξης στόχου στη δεύτερη ομάδα εντοπίζεται στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, καθώς όταν οι άνθρωποι τρώνε λιγότερους υδατάνθρακες, ο οργανισμός τους στρέφεται στο λίπος για να πάρει ενέργεια.

Παρ’ όλ’ αυτά οι ειδικοί τονίζουν ότι σε μια δίαιτα με χαμηλές θερμίδες χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ποτέ δεν είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φυσικά συστατικά και καλό είναι να μην ακολουθείτε αυστηρές δίαιτες χωρίς την παρακολούθηση γιατρού, καθώς μπορεί να πετύχετε την απώλεια βάρους, αλλά να βλάψετε τον οργανισμό σας και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρά. Η σταθερή και σταδιακή απώλεια κιλών χωρίς βιασύνες, σας εξασφαλίζει την υγεία του οργανισμού σας, αν μη τι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου