Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αλόη Βέρα, η δράση της στο πεπτικό σύστημα!

Η Αλόη Βέρα έχει χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από λόγους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα της ήταν σε όλους γνωστά, με αποτέλεσμα να την αποκαλούν και ‘’φυτό της αθανασίας’’.

Η Αλόη Βέρα είναι ένας κάκτος που ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Αναπτύσσεται σε ξηρά κλίματα, όπως στην Αφρική και την Ινδία, και έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για αιώνες, ενώ η χρήση της συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αφού προσφέρεται πλέον και σε μορφή φυσικού συμπληρώματος διατροφής.

Διάφορες μελέτες για το φυτό έχουν διεξαχθεί αναφέροντας τα οφέλη κυρίως σε ότι αφορά την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών καθώς σε πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι περιέχει

Η δράση της κυρίως οφείλεται στο ότι είναι πλούσια πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, ενώ είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες, σαλικυλικό οξύ, αλλά και σε αμινοξέα, που είναι οι βασικές ουσίες στην παραγωγή των πρωτεϊνών. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Υπάρχουν περίπου 22 αμινοξέα που είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα, ενώ 8 από αυτά χαρακτηρίζονται ως βασικά αμινοξέα. Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό στο οποίο μπορεί κάποιος να βρει 18 με 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των 8 απαραίτητων αμινοξέων. Η αλόη περιέχει επίσης τρεις φυτικές στερόλες, σημαντικά λιπαρά οξέα, που είναι χρήσιμα στη μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και της όξινης δυσπεψίας. Άλλα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το λινελαϊκό, λινολενικό, καπρυλικό, ελαϊκό, παλμιτικό, και στεατικό.

Σε τι μας βοηθά!

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του φυτού αυτού, και η οποία το έχει κάνει ένα μοναδικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, είναι η συμβολή του στη διαδικασία της πέψης. Η αλόη είναι γνωστή ότι απαλύνει και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ συνδράμει και στη βελτίωση της πέψης. Είναι μια βοήθεια για τους ανθρώπους με προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς και στη παλινδρόμηση των οξέων. Η αλόη βοηθά επίσης στη μείωση της ποσότητας των η φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στη διατήρηση μιας ισορροπίας στη χλωρίδα του εντέρου. Ενώ, συνίσταται και για την αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες που μπορεί να βρίσκονται σε αυτό.

Πηγή:superfoods

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου