Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η διατροφική αξία της κολοκύθας!



Η κολοκύθα είναι πεντανόστιμη και εποχιακή. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές συνταγές, χωρίς να φοβάστε ότι θα πάρετε κιλά, διότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια έχουν μόνο 26 θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη. Άρα εντάσσοντας αυτό το λαχανικό στη διατροφή σας θα έχετε πάρα πολλά οφέλη, μερικά από αυτά θα τα δείτε παρακάτω.
Αισθάνεστε χορτάτοι και έχετε μια υγιή καρδιά. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν ώστε να νιώθετε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τρώτε συνολικά λιγότερη ποσότητα φαγητού. Μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι όσοι καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, έχουν 40 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη από Σουηδούς ερευνητές διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν 25 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.
Ενισχύστε την όραση σας. Ένα φλιτζάνι κολοκύθας περιέχει σχεδόν τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Α, η οποία προωθεί την καλή όραση, διότι συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των οφθαλμών. Επίσης, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων, παίζει όλο στη διατήρηση της συνοχής και της υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων και βοηθάει στη πρόληψη των λοιμώξεων του λάρυγγα, των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος.
Μειώστε την αρτηριακή πίεση. Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο από φυτοοιστρογόνα, τα οποία συμβάλουν στην πρόληψη της υπέρτασης. Μελέτες έχουν δείξει, ότι όσοι κατανάλωναν κολοκύθα ή το λάδι της, είχαν χαμηλότερη συστολική όσο και διαστολική πίεση σε μόλις 12 εβδομάδες.
Κοιμάστε καλύτερα. Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην υπνηλία και επίσης, συμβάλει στην έκκριση της σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Καταναλώστε τους σπόρους της κολοκύθας, όχι μόνο για να έχετε έναν ιπποτικό ύπνο, αλλά και για να φτιάξει η διάθεση σας.
Άρα, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προσθέστε τη κολοκύθα στη διατροφή σας, βάζοντας την σε ένα ψητό φαγητό ή στη σαλάτας σας. Αν θέλετε να είστε πιο δημιουργικοί, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ κολοκύθας ή ένα smoothie, με γάλα καρύδας, οι σπόροους Κία και πολτοποιημένα κομμάτια κολοκύθας, για ένα δυναμωτικό πρωινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου